26.07.2017, 11:10 | efsyn.gr
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, το νομοσχέδιο «λύνει λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιεί αιτήματα ετών, προστατεύει τους εργαζόμενους» | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ εισήχθη προς συζήτηση και επεξεργασία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αιχμή του δόρατος, αλλά και σημείο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά αυτή με την οποία παύουν οι πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων και οργάνων των ΟΤΑ που δεν είχαν παραδώσει στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε εφαρμογή νόμου του Κ. Μητσοτάκη.
Τι περιέχει
Το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ στόχο έχει να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και αρκετά χρόνια.
Με τις προωθούμενες διατάξεις συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών.
Ο Πάνος Σκουρλέτης
Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ «λύνει λειτουργικά ζητήματα, ικανοποιεί αιτήματα ετών, προστατεύει τους εργαζόμενους, στο μέτρο του δυνατού και με αυτή την έννοια αυτό το νομοσχέδιο πιστώνεται σε εκείνα τα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να κριθούν απολύτως θετικά».
Όπως επισήμανε το νομοσχέδιο είναι «προικισμένο» με τα θετικά σχόλια των φορέων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διατάξεις που έχουν δεχθεί ισχυρές επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «είναι θέμα στοιχειώδους δικαιοσύνης να δίνουμε πια τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να μπορούν να απολαμβάνουν των Μέτρων Ατομικής Προστασίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε το υφιστάμενο καθεστώς που δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα στους συμβασιούχους, αν και έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά στην καθαριότητα με τους αορίστου χρόνου.
Επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία, την επέκρινε για ακατανόητη «αντικοινωνική στάση», καθώς δεν δέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή αυτά που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι για να έχουν τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας τα χρόνια από το 2012 και μετά, πρέπει να τα πάρουν πίσω, όπως πρέπει να πάρουν πίσω και το γάλα που αγόραζαν οι ίδιοι, όπως πήραν οι ίδιοι το φωσφορίζον γιλέκο, τα γάντια τους, τα άρβυλα για τη δουλειά τους.
Μάλιστα κατήγγειλε τη Ν.Δ. πως αντί να νοιάζεται για τον κόσμο της εργασίας, θέλει να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα, τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών που στην τελευταία κρίση στον τομέα της καθαριότητας, ήθελε de facto να τις επιβάλει.
Οι πειθαρχικές διώξεις
Στην αιχμή του δόρατος αναμένεται να βρεθεί επίσης και διάταξη με την οποία παύουν οριστικά οι πειθαρχικές διώξεις κατά δημοτικών υπαλλήλων και αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ οι οποίοι δεν είχαν παραδώσει στοιχεία για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε εφαρμογή νόμου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η διάταξη, εκτός από τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, έχει δεχθεί και την κριτική του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, το οποίο στην έκθεσή του προειδοποιεί ότι «εφόσον υφίστανται εκκρεμείς ποινικές διώξεις, με τη νομοθετική παρέμβαση στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας θίγεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 26 του Συντάγματος).
Η Ν.Δ., διά του γενικού εισηγητή της Μάκη Βορίδη, έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο άρθρο.
«Υπήρχε υποχρέωση σε υπαλλήλους των ΟΤΑ να δίνουν στοιχεία σε εκτέλεση νόμου, του νόμου Μητσοτάκη. Αίσχος! ‘Αμα είναι νόμος Μητσοτάκη έχει δικαίωμα ο υπάλληλος να μην τον εφαρμόσει και λέτε απαλλάσσονται οι υπάλληλοι αν και εκκρεμούν στα δικαστήρια οι υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια. Αυτό είναι δημόσια διοίκηση;».
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργεί τη συνέχεια της λειτουργίας του κράτους και της διοίκησης, είναι το κομματικό ρουσφέτι σε όλους αυτούς που προέτρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε απείθεια και ότι η διάταξη παραβιάζει και προσβάλλει τη διάκριση των εξουσιών.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός εισηγητής του κόμματος, Τάσος Πρατσόλης, σχολίασε πως «το αφήγημα της Ν.Δ. είναι η τυφλή πόλωση και η τυφλή άρνηση σε όλα» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει υιοθετήσει αυτή την στρατηγική ως διέξοδο απελπισίας.
Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου με την εφαρμογή μιας διακυβέρνησης ώστε οι δομές της Αυτοδιοίκησης να πρωταγωνιστήσουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης των δήμων μόνο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: