Ηενορχηστρωμένη επίθεση από τους κόλπους της ΝΔ εναντίον βουλευτών των ΑΝΕΛ προκειμένου να τους εκφοβίσουν ενόψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι το ένα σκέλος μιας απίστευτης υπόθεσης για το πολιτικό σύστημα. Το δεύτερο και πιο ανησυχητικό είναι η απόλυτη κάλυψη αλλά και ενθάρρυνση της ΝΔ αντί να προχωρήσει σε μια έστω  προσχηματική καταδίκη.

Από τον Πρόεδρο της πολυπληθέστερης νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ στο Λεκανοπέδιο, Σπύρο Αβραμάκο,  έφυγαν μαζικά μέσω ίντερνετ  τα τηλέφωνα των βουλευτών που στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μαζική απόπειρα εκφοβισμού με τηλεφωνήματα και μηνύματα μαφιόζικης έμπνευσης, όπως ότι «θα βρουν το κεφάλι τους σε χαντάκι», όπως κατήγγειλε ο Θ. Παπαχριστόπουλος.

Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου και παρά την εισαγγελική παρέμβαση, η ΝΔ αρνήθηκε να καταδικάσει την απόπειρα τρομοκράτησης,  ο υποκινητής Σ. Αβραμάκος με ανάρτησή του την χαρακτήρισε «φυσιολογική επικοινωνία των ψηφοφόρων»ενώ, ακόμη χειρότερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Κυρανάκης χαρακτήρισε «υποχρέωση» τα τηλεφωνήματα στους βουλευτές.

Ο ακραίος εξτρεμισμός που μεταχειρίζεται η ΝΔ,  δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι  είναι συνειδητή επιλογή. Είχε στηρίξει όλη τη στρατηγική της στην πτώση της κυβέρνησης με αφορμή το Μακεδονικό και πανικοβλήθηκε όταν διαπίστωσε πως μπορεί να υπάρξει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης όσο και για την κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απόπειρα τρομοκράτησης  και οι βεβιασμένες κινήσεις, όπως το απελπισμένο τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν δικαιολογούνται για ένα κόμμα που -θεωρητικά- προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο χρόνος έτσι κι αλλιώς, μετρά αντίστροφα για τις εκλογές. Ο πανικός δείχνει πως η ΝΔ και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της θέλουν να προλάβουν άλλες εξελίξεις, ενδεχομένως ποινικές,  και όσο αντιδρούν σπασμωδικά, οδηγούνται διαρκώς σε νέο στρατηγικό αδιέξοδο.