Μια από τις αδυναμίες της κυβέρνησης είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να αντισταθεί στην επικοινωνιακή προπαγανδιστική καταιγίδα που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να ευθύνεται για όλα τα δεινά από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Πλήθος δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ στοχοποιούσαν την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ως αποκλειστική υπεύθυνη για τις καταστροφές στη Μάνδρα της Αττικής. Σήμερα είναι εκκωφαντική η σιωπή μετά τα διαδοχικά πορίσματα, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών. Σε αυτά επισημαίνεται η ανυπαρξία δεκαετιών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής και την απελευθέρωση των μπαζωμένων ρεμάτων

Στο τελευταίο πόρισμα των ανεξάρτητων μηχανικών, που όρισε το ΤΕΕ στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεση, τονίζονται τα προφανή για τα μπαζωμένη ρέματα και, κυρίως, πως ανάμεσα στις δύο πλημμύρες στη Μάνδρα (27/6/2018 και 27/11/2017) έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες  αλλά θα ήταν αδύνατο να έχουν ξεκινήσει τα έργα, πόσο μάλλον να έχουν ολοκληρωθεί.

Όμως το πόρισμα των ανεξάρτητων μηχανικών έμεινε στα «αζήτητα» για όσους είχαν δείξει «υπερβάλλοντα ζήλο» στην απόδοση ευθυνών. Ανάλογη τύχη είχαν και τα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καθώς και οι επιστημονικές και θεσμικές απόψεις που ήρθαν σε αντίθεση με το αφήγημα τους.

Όλα αμφισβητήθηκαν και τελικά αφού αρχικά «η Ελλάδα συνταράχθηκε» από τις καταστροφές, σήμερα, σύμφωνα με τα ίδια ΜΜΕ, φαίνεται πως δεν της «καίγεται καρφί». «Ξεφούσκωσε» η υπόθεση καθώς χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει και έγκλημα.