Την ώρα που οι διεργασίες των ηγετών της Ευρώπης για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αποτελώντας έναν γρίφο με δύσκολη λύση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάνει την έκπληξη. Προτείνει την Άνγκελα Μέρκελ για το κορυφαίο θεσμικό αξίωμα της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα στήριζε την καγκελάριο Μέρκελ αν εκείνη επιθυμούσε να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλόφωνο ελβετικό κανάλι RTS, ρωτήθηκε αν θα στήριζε μια τυχόν υποψηφιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου απαντώντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός της αλλά… «αν το ήθελε, θα την στήριζε».

Ο Μακρόν που δεν θέλει ούτε να ακούσει το όνομα του Μανφρεντ Βέμπερ, επανέλαβε ότι ο άνθρωπος που θα αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, χαρακτηριστικό που όπως είπε βλέπει στο πρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική όταν ολοκληρώσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, το 2021. Όμως κάποιοι στην ΕΕ ελπίζουν ότι θα αναθεωρήσει αυτή τη θέση της.

Όταν ωστόσο ο Γιούνκερ ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η Μέρκελ θα αλλάξει γνώμη και θα επιδιώξει να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα στην ΕΕ, δήλωσε πως δεν το πιστεύει.