τετ/δεκ/23/2015 | aeisixtir
Δυστυχώς χτες είχα αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεν έπιασα την κουβέντα στην Βουλή από την αρχή. Όσο είδα όμως, και αυτά που διάβασα σχετικά, ήταν ομολογώ απολαυστικά. Για ένα Ν/Σ το οποιο θα έπρεπε υπό Κ.Σ. σε μια φυσιολογική Ευρωπαϊκή χώρα να περαστεί γρήγορα ανώδυνα και χωρίς πολλά πολλά έγινε της καραπουτανάρας. Πριν πάμε στο δια ταύτα να θυμίσουμε ότι:
– Η Ελλάδα έχει φάει καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μιας και σύμφωνα με την απόφασή του δικαστηρίου της 7ης Νοεμβρίου 2013 ο αποκλεισμός των ομοφύλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Κοινώς είναι γνωστό πλέον πως όσο δεν το θεσπίζουμε δεν ειμαστε απο νομικής άποψης κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.
– Όλα ή σχεδόν όλα τα Ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία τα δικά μας κόμματα ανήκουν το έχουν υποστηρίξει
– Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν σχετική πρόβλεψη στην νομοθεσία τους, πολλές δε έχουν θεσπίσει και τον γάμο για ομόφυλα ζεύγη και έχουν καθαρίσει με αυτό
Τέλος πάντων σε μια χώρα που το 1ο κόμμα το είχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα δηλώνουν φιλοευρωπαϊκα, προοδευτικά, φιλελεύθερα και άλλες τέτοιες χαριτωμένες πίπες λεξούλες η όλη ιστορία έπρεπε να τελειώσει γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά, σιγά τα λάχανα άλλωστε, τα δύσκολα ειναι μπροστά μας με το ασφαλιστικό και δεν συμμαζεύεται.
Απαραίτητη παρένθεση.
Ο γάμος, ή τελος πάντων κάτι αντίστοιχο, ειναι πρώτα και κύρια ένα αστικό συμβόλαιο μεταξύ πολιτών που ενώνουν τις οικογενειακές τους μερίδες και προχωρούν σε άτυπο συνεταιρισμό. Τυχόν τέκνα που μπορεί να προκύψουν με οποιονδήποτε τρόπο αποτελούν την συνέχεια του συνεταιρισμού, ο οποιος απολαμβάνει διάφορα νομικά οφέλη, αλλά πληρώνει φόρους κανονικά και με το νόμο στο κράτος. Απο την στιγμή που ο έχων το x, ψ, z “χαρακτηριστικό” ή “κουσούρι” κατ΄ άλλους, πληρώνει κανονικά τους φόρους του και του ζητούνται όλες οι άλλες υποχρεώσεις ενός πολίτη, το να του κόβεις ένα θεσπισμένο δικαίωμα το οποίο απορρέει από την ιδιότητα του ως πολίτη επειδή εσύ δεν γουστάρεις την εικόνα/σεξουαλικό γούστο/ομαδική προτίμηση/πολιτικές θέσεις/άλλο ειναι επιεικώς κρετινισμός και γαϊδουριά. Λες και εσύ και το γούστο σου ειναι το μέτρο του γαμημένου πλανήτη. Αν τώρα το μυαλό του νομοθέτη πριν 247 χρόνια δεν πήγαινε ούτε στο ότι οι γυναίκες θα είχαν δικαιωμα ψήφου (πόσο μάλλον οι πούστηδοι) και ορισε το γάμο ως κάτι που γίνεται “μεταξύ άντρα και γυναίκας” αυτό σε τίποτα δεν μας εμποδίζει να αναθεωρήσουμε τον ορισμό σε αυτόν που έγραψα πιο πάνω (“μεταξύ πολιτών”) που ειναι και πιο σωστό ρε αδερφάκι μου. Έτσι και αλλιώς στις ζωντανές και δημοκρατικές κοινωνίες η νομοθεσία εξελίσσεται. Τα νομικίστικα δεν τα ξέρω λεπτομερώς αλλά μέχρι εκεί νογάω.
Τα ηθικολογικά ζητήματα που έχουν προκύψει τα έχω λύσει προσωπικά εδώ και αρκετό καιρό (λινκ απο 2008: 1, 2) και δεν βλέπω να έχω να προσθέσω κάτι παραπέρα.
Στο δια ταύτα
Για να καταφέρει ο Σύριζας να το φέρει στην Βουλή και να πάρει και καμια ψήφο αναγκάστηκε να κόψει διάφορα, όπως το δικαίωμα υιοθεσίας τα οποία παραπέμπονται στις καλένδες. Το προκύπτον Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα …. “πασοκοποιημένο” (update: Τσεκ δις) Σύμφωνο Συμβίωσης το οποιο ειναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα, δίνει τα απολύτως αυτονόητα και τσιγκουνεύεται στα υπόλοιπα.
Νωρίτερα η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να γίνει σαφές στο νομοσχέδιο πως αποκλείεται να υπάρξουν γάμοι ομοφύλων και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποσαφήνισε ότι «το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αφορά θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια», παρότι, όπως είπε, «οι φόβοι που εκφράστηκαν ήταν αβάσιμοι». Tαυτόχρονα, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «γάμος ομοφύλων ούτε έμμεσα ούτε κρυφά δεν εισάγεται στο νομοσχέδιο». (λινκ)
Από την στιγμή που οι Συριζαίικοι ψήφοι δεν φτάνανε αυτό ειναι λυπηρό μεν, κατανοητό δε. Και πάλι όμως χρειάστηκε την βοήθεια της αντιπολίτευσης για να το περάσει. Ποιες ηταν οι στρατηγικές των κομμάτων;
– Ο Σύριζα είχε την άποψη να το ψηφίσουμε να τελειώνουμε και αργήσαμε και συγνώμη κιόλας για την καθυστέρηση.
– Η ΝΔ εμφανίστηκε χωρισμένη στα 3 (και αν δεις τις επιμέρους ψήφους στα 23) μην μπορώντας να αποφασίσει τελικά αν ειναι φιλελεύθερη, ακροδεξιά ή απλά κομπλεξική
– Το ΚΚΕ ήταν ο ορισμός του άκυρου
– Με την ΧΑ δεν θα ασχοληθούμε
– Το Ποτάμι ειχε την πλέον καθαρή στάση
– Οι ΑΝΕΛ ενώ εμφανίστηκαν επιθετικοί με τον προεδρό τους, διχοτομίστηκαν στην πράξη
– Και το ΠΑΣΟΚ το υπερψήφισε
Επι της διαδικασίας
Ακούσαμε τα γνωστά άκυρα για κτηνοβασίες (ότι να ‘ναι), για σχεδια αφελληνισμού, για φυσιολογικότητα και άλλες τέτοιες εκκλησιαστικές πίπες. Το όλο θέμα όμως είχε τελικά αυξημένο ενδιαφέρον μιας και εδώ ειναι Ελλάδα και πρέπει να εξηγούμε συνέχεια τα αυτονόητα.