*Διεθνής εκστρατεία για αξιολόγηση και χρέος
*Παυλόπουλος, Τσίπρας, υπουργοί στην Ευρώπη
*Στο Νταβός η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ
Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για αξιολόγηση, χρέος και ασφαλιστικό ξεκίνησαν κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκστρατεία που θα κορυφωθεί κατά το τριήμερο 20-22 Ιανουαρίου, με τις επαφές που θα έχει στο Νταβός ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι υπερβολή ότι η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθεί ώς το τέλος του τρέχοντος μηνός σε όλα τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ στο Νταβός θα βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, όλες οι προσωπικότητες με διεθνή επιρροή.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η κυβέρνηση θα δώσει «πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα», είχε προαναγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και, μετά τη «μάχη» για το ασφαλιστικό, ακολουθούν οι άλλοι «κόμποι» της αξιολόγησης και εν συνεχεία η συζήτηση για το χρέος.
Πάντως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μέρος της πλευράς των δανειστών δείχνει να μην είναι έτοιμη για αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό η Αθήνα, όχι μόνο προσπαθεί να είναι έτοιμη για όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και για τις ενδεχόμενες προσπάθειες μερίδας των δανειστών να δημιουργήσουν προσκόμματα σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο, το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στην “Α” ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, καθώς είναι δυσεπίλυτη -και σίγουρα όχι ευχάριστη πολιτικά στο εσωτερικό τους- η εκκρεμότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που συμπλέκεται με το ζήτημα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση ριζική λύση στο χρέος.
Τελικός προορισμός: Νταβός
Το έδαφος για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων έχει αναλάβει να καλλιεργήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ομολόγους του σε Ρώμη, Λισσαβώνα, Παρίσι, Ελσίνκι, Άμστερνταμ και Βερολίνο. Είναι προφανές από την επιλογή των σταθμών αυτών ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ενισχύσει το μπλοκ των φιλικών δυνάμεων και ταυτόχρονα να διερευνήσει τις προθέσεις των σκληρότερων πλευρών. Στην κυβέρνηση κρίνουν ως εξαιρετικά κρίσιμη αυτή την περιοδεία για τη συνέχεια. Πάντως, η πρώτη επίσκεψη στη Ρώμη είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε την προώθηση των ελληνικών θέσεων για το ασφαλιστικό στις συναντήσεις του στο Βερολίνο με συνδικάτα και Die Linke στο Παρίσι με τρεις υπουργούς Εργασίας. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά του Προκόπη Παυλόπουλου, με τις συναντήσεις που θα έχει στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης προωθεί τις ελληνικές θέσεις στις πολιτικές ευρω-οικογένειες, ενώ αναμένεται εντός του μηνός και η συγκρότηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νέας επιτροπής εποπτείας του ελληνικού προγράμματος.
Όλη αυτή η προσπάθεια προετοιμάζει το έδαφος για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός, όπου θα πραγματοποιήσει τρεις ιδιαιτέρως κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Μάριο Ντράγκι.
Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη σημασία για την ευρωπαϊκή ισορροπία δυνάμεων έχουν και οι εξελίξεις στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλεται για τον σχηματισμό μιας ακόμη κυβέρνησης εναντίον της λιτότητας, όπως άλλωστε και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Η στάση των δανειστών…
Μέχρι στιγμής, η πλευρά των δανειστών κρατά επαμφοτερίζουσα στάση, αλλά χωρίς… ακρότητες. Από τη μια ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προέβλεψε ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και από την άλλη ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για “μια πραγματικά επιτυχημένη πορεία” της ελληνικής κυβέρνησης και προέτρεψε όλες τις πλευρές να βιαστούν, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι… διέρρεαν στο Reuters, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα “με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της πρότασης” (για το ασφαλιστικό), αρκεί “να βγαίνουν τα νούμερα”, και έθεταν ως στόχο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, δεν λείπουν και οι γκρίνιες στην Ευρώπη για την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης.
…και το εσωτερικό μέτωπο
Η “μάχη” εκτός συνόρων, πάντως, φαίνεται ότι θα δοθεί με συνεκτικό εσωτερικό «μέτωπο», όπως καταδείχθηκε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικούς φορείς για το ασφαλιστικό -συνάντηση που αθόρυβα προετοίμασαν ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Πάνος Ρήγας και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, με «θητεία» στον χώρο των μικρομεσαίων, Νίκος Σκορίνης. Η «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, βιοτέχνες και έμποροι -όσοι, πιο σωστά, κατάφεραν να επιζήσουν επαγγελματικά από τα Μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.- απέδειξαν την περασμένη Πέμπτη ότι βάζουν «πλάτη» στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος. Το έκαναν ακόμη και ταυτισμένοι με τη Ν.Δ. εκπρόσωποί τους, ίσως γιατί διαπιστώνουν ότι πέφτει οριστικά στο «κενό» το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, όπως αναγνώρισε άλλωστε ένας από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού, προβλέποντας εξάντληση της τετραετίας. Είναι η ίδια αίσθηση που φαίνεται πως έχει η πλειοψηφία των πολιτών, ότι τούτη η κυβέρνηση προσπαθεί και κάνει τομές εκεί όπου οι άλλοι δεν τόλμησαν, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πιο ευάλωτων. Έτσι και στο ασφαλιστικό.
Οι συνήθεις αντιδρώντες
Σε αυτήν την προσπάθεια, υπάρχουν ασφαλώς και εκείνοι που αντιδρούν, ως συνήθως: τα συστημικά μίντια, οι περιχαρακωμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα που συνυπέγραψαν την καταστροφή της Ελλάδας -και του ασφαλιστικού εν προκειμένω- με τις εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις τους, Τα μίντια, που επί μια πενταετία πρωτοστάτησαν στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, τώρα… ανακάλυψαν βία εις βάρος των απόμαχων, σε μια εμφανή προσπάθεια να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης κυβέρνησης και εργοδοτών.
Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στην κυβερνητική πρόταση ήταν και η ΓΣΕΕ (!), εκείνοι δηλαδή, όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, που «καλούσαν τον κόσμο να πει ‘Ναι’ σε πολύ χειρότερα μέτρα και στους οποίους οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα».
Ενώ στην εκ δεξιών κριτική πρωτοστάτησαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Μίχαλος, από κοινού με σταθερούς θιασώτες του δόγματος, Μνημόνιο = Ευλογία, από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).
Στους τελευταίους ειδικότερα ήταν… αφιερωμένη η δηκτική αναφορά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, από τη Βουλή, με αποδέκτη τυπικώς, τον Ανδρέα Λοβέρδο: «Εσείς δοκιμάσατε ‘πολιτικό γάμο’ με τη Ν.Δ., και μάλιστα με μια Ν.Δ. με ακραίες πολιτικές εκφράσεις και ακραία οικονομική ατζέντα. Το δοκιμάσατε και απέτυχε», του είπε, ζητώντας από τους «πράσινους» βουλευτές να προβληματιστούν από τις εξελίξεις και τα ανοίγματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε Πορτογαλία και Ισπανία.
Ας μην ταυτιστούν με την κυβερνητική πρόταση, «θα ήταν πολύ χρήσιμο ακόμη και οι διαφωνίες να γίνονταν για να συμβάλουν στον διάλογο», καλούσε την αντιπολίτευση, από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Τουλάχιστον να συνταχθεί (η αντιπολίτευση) σε ένα εθνικό μέτωπο υπεράσπισης των συντάξεων», παρατηρούσε η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.