16-02-2016 – 15:10μμ | altsantiri
Το παράδοξο – να ζητούν οι αγρότες 12.000 ατομικό αφορολόγητο εισόδημα, κάτι που αφορά μόλις το 4% των συναδέλφων τους, ενώ έχουν αφορολόγητες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις – καυτηρίασε με αναλυτικά παραδείγματα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Να είμαστε ειλικρινείς, ως προς το τι ισχύει αυτή τη στιγμή, με βάση το τι λένε οι νόμοι, όχι με βάση μία θεωρητική συζήτηση ή μεταφυσικά ερωτήματα ή ιδεοληψίες. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, πολύ σωστά υπάρχει ειδική φορολογική αντιμετώπιση, διότι υπάρχουν ειδικοί λόγοι που σχετίζονται και με το αντικείμενο της εργασίας και με την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Από εκεί μέχρι το σημείο να υπάρχουν αιτήματα όπως να μην εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης … μα θα έχουμε μία διάταξη που θα λέμε ότι εφαρμόζεται σε όλους και όχι στους αγρότες;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο αίτημα να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ανά άτομο, ο κ.Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως «οικογένεια με δύο άτομα και κάποιο παππού ή γιαγιά, που παίρνουν επιδοτήσεις της τάξης των 7.000-8.000-9.000 ευρώ ο καθένας αφορολόγητες», όπου είναι αφορολόγητες και οι αποζημιώσεις ως 12.000 ευρώ.
«Το εισόδημα που δηλώνουν οι αγρότες είναι όλα τα έσοδα μείον όλα τα έξοδα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και το κέρδος που μένει δηλώνεται στη φορολογική δήλωση», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάτω από 12.000 ευρώ είχε δηλώσει το 96% των αγροτών. «Για ποιο πράγμα συζητάμε; Ο φόρος που αναλογεί στο αγροτικό εισόδημα είναι 350 ευρώ το χρόνο, ενώ στους υπόλοιπους φορολογούμενους 950 ευρώ το χρόνο», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε, «οι αγρότες έχουν ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, πρέπει να υπάρχει, πρέπει να συζητηθεί ο εξορθολογισμός του και η μεταφορά φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα των αγροτών και πρέπει να χτυπήσουμε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που πλήττουν κυρίως τους αγρότες».
Προσοχή μην ανοίξουν και άλλα θέματα…
Εξάλλου, προειδοποίησε για αρνητικές συνέπειες από την συνεχή επαναφορά του φορολογικού των αγροτών στο προσκήνιο, «τη στιγμή που το ΥΠΟΙΚ -και πολύ σωστά κάνει- δεν ετοιμάζει καμία διάταξη».
«Περιμένουμε να ξεκινήσει ο διάλογος, να τεθούν τα ζητήματα… υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα που θα ανοίξουν πολύ αργότερα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο θέμα που πρέπει να ανοίξει. Κάποιοι ξεχνάνε το δάσος και βλέπουν το δέντρο, αυτή τη στιγμή πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση για να ξεκινήσουμε την επόμενη συζήτηση… αν κάποιοι θέλουν να ανοίξει η ατζέντα της αξιολόγησης και να βάλουμε και πολλά άλλα ζητήματα, τα οποία θα μας δημιουργήσουν προβλήματα… όταν ανοίγεις ζητήματα, δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν», τόνισε.
Πολιτική υποκρισία της αντιπολίτευσης, έχει ψηφίσει τις αλλαγές
Ο κ.Αλεξιάδης επίσης σημείωσε ότι «όλες αυτές οι διατάξεις για τις οποίες μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, όπως η αύξηση ΦΠΑ, ο φόρος στο κρασί, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, η φορολόγηση των επιδοτήσεων και μία σειρά άλλα, είναι διατάξεις που έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση. Οι νόμοι 4334 και 4336 ψηφίστηκαν από ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα, μαζί με την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν τώρα που έρχεται η στιγμή της υλοποίησης και της εφαρμογής αυτών των νόμων να θεωρούν ότι ξεχάστηκε η ψήφος τους και να κατηγορούν την κυβέρνηση».
Επίσης, με το νόμο 4172/2013 προβλεπόταν ότι οι επιδοτήσεις είχαν φορολογία. Εμείς μέσα στο 2015 φέραμε διάταξη και μέχρι 12.000 ευρώ τις επιδοτήσεις τις κάναμε αφορολόγητες… δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν κριτική ακόμη και για αυτό», όπως είπε.
Παραδέχθηκε πάντως ότι «στο θέμα της φορολογίας των αγροτών υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει μία μεγάλη γκρίζα ζώνη εισοδήματος, η οποία δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε να φορολογηθεί, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα πρώτα στους ίδιους τους αγρότες, γιατί δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Ενας αγρότης που εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, σε σχέση με έναν άλλον που φοροδιαφεύγει, είναι σε μειονεκτική θέση, του κοστίζει πολύ περισσότερο η παραγωγή του».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καμμένος: Κάποιοι θα χάσουν το θλιβερό προνόμιο να εκμεταλλεύονται μετανάστες
Το «παράλληλο πρόγραμμα» θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, την Παρασκευή και το Σάββατο
Την κατάθεση των εγγράφων των πρεσβειών της ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ζήτησε ο Γεωργιάδης
One Comment
aris
Η υπόθεση με τα προβλήματα των αγροτών έχει αφετηρία από αυτό το μπερδεμένο επάγγελμα που στην Ελλάδα ονομάζουμε αγροτικό.
Μια ζωή επαινετικά λόγια για την περήφανη αγροτιά ακούω για να μαζεύει ψήφους ο κάθε τυχάρπαστος, αλλά κανείς δεν τους έβαλε ποτέ σε μία τάξη και κάποιες λογικές ότι δεν ζουν ανεξάρτητοι στο χωριό τους, αλλά έχουν και υποχρεώσεις σε μια κοινωνία που όταν την χρειαστούν τους ανταμείβει . Υπάρχει αλληλεξάρτηση λοιπόν και πρέπει να μη κόβουν τους δεσμούς.
Έχει πραγματικά φτωχούς ανθρώπους σε χωριά που χρειάζονται υποστήριξη, μα έχει και κηφηναριά χειρότερα και περισσότερα από το μέχρι τώρα Δημοσιοϋπαλληλίκι!
Άσε που και αυτός ο κλάδος κατά ένα μέρος από τις λογικές των «μετακομισάντων» από το χωριό στην πόλη απαρτίζεται με επίθετα σε –ακης αι –όπουλος (να είναι καλά οι «λεβεντογέννες» Κρήτη και Πελοπόννησος) και ανθρώπους της λογικής αφού χώθηκα και έγινα Δημόσιος υπάλληλος η «καλύτερή» μου, οπότε γίνανε όλα σκατά..
Άλλωστε και πως θα πουλήσει μούρη στο χωριό όταν από το πατέρα του άκουγε μπες στο Δημόσιο να νη σε τρώει το χώμα? Πρέπει να κάμει και την αρπαχτή του να γυρίζει και με μουράτο αυτοκίνητο, μια και τέτοιες αρπαχτές έκανε και ο αγρότης μπαμπάς, και θα τόνε πει μακάκα άμα δεν τσι κάνει και αυτός.
Άμα έχει κανείς πρόβλημα με τα γραφόμενά μου θα είναι ο αγροτάκος περιοχών με μικρές παραγωγές που δεν μπόραγε να αρπάξει και πολλά, όπως εγώ που ήμουνα ιδιωτικός υπάλληλος και δε μπόραγα να κρύψω τίποτα, άγιος δηλαδή με το ζόρι!
Και αν συνεχίζει να έχει πρόβλημα τότε γιατί σαν αγνός και καθαρός Έλληνας δεν άνοιγε το στόμα του να πεί ρε εδώ στο Δημόσιο που με φέρανε, ή που ήρτα γίνεται τση πουτ@νας? Τι φοβότανε?
Το πολύ – πολύ να γύρναε στο χωριό του και να δούλευε άντε λίγο σκληρότερα. Πεινασμένος όμως όπως εγώ και ο καθένας που δεν είχαμε τίποτα άλλο, δεν θα έμενε.
Κάποτε που δούλευα νεολαίος σε μια επιχείρηση της Κορίνθου, κατά τη δεκαετία του 80΄ ζητάγαμε αυξήσεις ίσες προς το μισό του βασικού μισθού πράγμα άπιαστο βέβαια και είχαμε αντίδραση από τους Κορίνθιους εργάτες (ναι εργάτες) που ήταν και αγρότες στη ζούλα, ότι εμείς απεργία για 7 χιλιάρικα δεν κάνουμε! Χα χα χα.
Ερχότανε κανένας υψηλόβαθμος από Αθήνα κατά τη διάρκεια της απεργίας και κοιτάαμε πώς να μην είναι φάτσα μπάτσα παρκαρισμένες οι Μερσέντες και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις!
Και που να τις κρύψουμε? Μία και δύο ήτανε??
Ας ξεψαχνίσουνε έσοδα – έξοδα – επιδοτήσεις καμιά πενηνταριά αγροτών παραγωγικών περιοχών σε βάθος δεκαετίας να δούμε τα αποτελέσματα και μετά μιλάνε άμα τσου μείνει μιλιά.
Έχω τη τύχη να πίνω το κρασάκι μου χρόνια τώρα με αγρότες και γνωρίζω από ό,τι καταλαβαίνετε πάρα πολλά γιατί το κρασάκι λύνει και γλώσσες.
Άσε που δυό – τρείς βαρύμαγκες πίνουνε ουίσκι εκ συνηθείας, καλά και δεν έχουνε απαίτηση για Chivas Regal Royal από το μπακαλιό του χωριού. χα χα χα.
Ουδεμία εμπάθεια έχω προς τους τίμιους αγρότες που τα φέρνουν τσίμα – τσίμα βόλτα, αλλά είναι τόσο λίγοι για ένα κράτος με τόσους περήφανους Έλληνες.
Και άμα κάποιοι από αυτούς θέλουνε να λειτουργήσουμε και οι υπόλοιποι συντεχνιακά ας το πούνε να δούνε πως θα χωθούνε με την πρώτη στο καβούκι τσου, γιατί κάνουμε – κάνουμε το μακάκα αλλά το παραχέσ@με.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα