Στο επίκεντρο της συζήτησης, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, οι πλειστηριασμοί, οι στόχοι της κυβέρνησης, οι φήμες περί ανασχηματισμού, το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η σύσταση της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο στούντιο, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Δελλατόλας και Μανώλης Κοττάκης.


Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο Νίκος Βούτσης και υποστήριξε πως είναι μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και πως υπάρχει ενδιαφέρον από παντού και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση «τολμάει σε πολύ δύσκολα προβλήματα, που επί χρόνια δεν είχαν λυθεί, να βάλει το δάκτυλο “επί των τύπων των ήλων”».

Σημείωσε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και θα προχωρήσει η συνεννόηση ανάλογα και με το κατά πόσο θα προχωράει η διαπραγμάτευση.

«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενδοκυβερνητικό. Δεν υπάρχει θα υπάρχει θέμα έκφρασης δυσπιστίας ή δεδηλωμένης στο ελληνικό Κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, συμφώνησε «με τον υπουργό Εξωτερικών που μίλησε για ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία επί του θέματος».

Σε ερώτηση για τη θέση της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου στο ζήτημα της ονοματολογίας ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως «η Εκκλησία μπορεί να έχει τις απόψεις της για οποιοδήποτε θέμα, να το συζητάει, αλλά όλοι κρινόμαστε στον δημόσιο χώρο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία δεν θα συνεγείρει το ποίμνιο σε αντίσταση ή υπονόμευση της θέσης που θα πάρει η κυβέρνηση και τόνισε πως η Εκκλησία βρίσκεται σε μια μετάβαση σε πιο ρεαλιστική θέση.

Σε ό,τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που συζητείται στη Βουλή ο κ. Βούτσης ισχυρίστηκε ότι περιέχει και πολλές θετικές ρυθμίσεις.

Παρατήρησε πως «για την Αριστερά που αναβαπτίστηκε στην ψήφο του Σεπτεμβρίου του 2015 μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε θετικά».

«Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία»

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση το βλέπει θετικά, προσπαθεί και μόλις δοθεί η ευκαιρία θα προχωρήσει σε πρόσθετη νομοθετική προστασία της λαϊκής κατοικίας, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως δεν έχουν πειστεί όλοι ότι θα ανοίξουν όλοι οι φάκελοι με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αυτούς που έβγαλαν στο εξωτερικό τα χρήματα τους και στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ΑΑΔΕ, που κατέχουν όλα τα στοιχεία, λέγοντας ότι έχουν υποχρέωση να τα δώσουν, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθετική προστασία για τη λαϊκή κατοικία.

Σε ερώτηση σχετικά με τον διοικητή της ΤτΤ Γιάννη Στουρνάρα και αν υπάρχει θέμα ο κ. Βούτσης απάντησε: «Για όλους μας που έχουμε ένα θεσμικό ρόλο κάθε μέρα μπαίνει ένα θέμα να προασπίζουμε αυτόν τον ρόλο και να ακούμε με προσοχή την κριτική που κάνουν οι υπόλοιποι και θεσμικοί παράγοντες και ο λαός. Αυτή είναι η θέση και του κ. Στουρνάρα, αυτή είναι η θέση η δικιά μου, με αυτό το άγχος είμαστε καθημερινά».

«Οι μέτοχοι του Mega έχουν την πλήρη ευθύνη»

Αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου είπε ότι ήταν σημαντική μέρα για τη δημοκρατία, με εξαίρεση το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Την πλήρη ευθύνη για τα προβλήματα των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega έχουν οι μέτοχοι του καναλιού υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «διότι μιλάμε για ένα απολύτως ιδιωτικό μέσο, όσων έχουν σήμερα -ενδεχομένως δεν τα βρήκαν μεταξύ τους ή οτιδήποτε- το μετοχικό κεφάλαιο».

«Εκπλήσσομαι κι εγώ διότι εδώ και ενάμιση χρόνο επί της ουσίας έχει μείνει σαν τηλεοπτικό κουφάρι, παρότι είχε μέρος της διαφημιστικής πίτας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής για το κανάλι.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν μπει ως μέτοχοι κάποιοι εκ των κυρίων που αναμφισβητήτως έχουν δικά τους λεφτά και είναι από τα ονόματα τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον για τον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης και παρόλα αυτά, η κατάληξη είναι αυτή που είναι.

Πρόσθεσε πως «όλη αυτή η υπόθεση είναι εξαιρετικά διδακτική για το πως δεν πρέπει να περιπέσουμε ξανά σε αυτή την ιστορία και να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις για να αναπνεύσει ακόμα περαιτέρω ο Τύπος.

«Πρώτα από όλα στο διαδίκτυο να μπουν -με θετικό πρόσημο- διευρυμένες, αλλά οριζόντια συμφωνημένες, αντιλήψεις που να μπορούν να το ενισχύσουν. Τις ηλεκτρονικές εφημερίδες που έχουν παρόν και μέλλον σε όλο τον κόσμο και να φύγουμε από την ατακολογία ή τα fake news, αλλά και στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση, στο νέο ψηφιακό φάσμα, να υπάρξει μια τακτοποίηση, μια κανονικοποίηση, ώστε ο καθένας να ξέρει επακριβώς τα βήματα, πόσα θα πληρώνει, με ποιο πόθεν έσχες, ποιο πρόγραμμα, με πόσους εργαζόμενους» σημείωσε.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα οι εργαζόμενοι του Mega να απορροφηθούν από τα τηλεοπτικά κανάλια που θα αδειοδοτηθούν, καθώς προβλέπεται να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων.