Η ανικανότητα ορισμένων βλάπτει σοβαρά την υγεία άλλων. Γράφει ο Αριστοτέλης Μπατιστάτος

Είχα παρακολουθήσει εκείνο το επικό Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας του νησιού. Σε γενικές γραμμές άκουσα ότι περίμενα να ακούσω από όλους όσους μίλησαν και δεν θα αναφερθώ στα γνωστά παρατράγουδα τα οποία μόνο με την Υγεία δεν είχαν σχέση, γιατί η πρόθεση μου είναι να συμβάλω σε έναν διάλογο ο οποίος πρέπει να μας βρει όλους στην ίδια μεριά του τραπεζιού και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η Υγεία δεν είναι έτσι κι αλλιώς κοκκοφοίνικας. Ούτε θα πω το γνωστό ότι με τον Νόμο 4368/2016 ΔΕΝ υπάρχει ανασφάλιστος Πολίτης. Θα πω ότι από τον μόνο από τον οποίο δεν ανέμενα αλαζονική συμπεριφορά κατά την ομιλία του απέναντι στους Δημότες (σε αυτούς απευθύνονται όσοι παίρνουν τον λόγο) και ανερμάτιστη παράθεση επιχειρημάτων ήταν ο Διοικητής του Γ.Ν. Κεφαλληνίας. Η πρώτη μου αξιολόγηση ήταν το «αγγαρεία κάνω, ποινήν εκτίω» του Βύρωνα Πολύδωρα και μάλιστα εμπλουτισμένο με ύφος χιλίων καρδιναλίων, γιατί ο τ. Υπουργός άσχετα με το τι έλεγε δεν κοιτούσε καν το ακροατήριο του στα μάτια από σεμνότητα.

Αγαπητέ κύριε Βιβλάκη.

Το 2015 τα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας παραδόθηκαν με 900.000.000 ευρώ έλλειμμα. Το 2018 έκλεισε με 180.000.000 ευρώ πλεόνασμα.

Το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε για την κάλυψη των ασφαλισμένων στα Νοσοκομεία 51.000.000 ευρώ. Το 2018 πλήρωσε 640.000.000 ευρώ.

Το 2015 στις ΜΕΘ όλης της χώρας λειτουργούσαν 438 κρεβάτια ενώ 578 ήταν ανεπτυγμένα. Το 2019 (αυτή τη στιγμή που μιλάμε) λειτουργούν 552 κρεβάτια και 615 είναι ανεπτυγμένα.

Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία όλης της χώρας 1648 μόνιμοι γιατροί, 2995 επικουρικοί (550 εκ των οποίων η θητεία τους ανανεώθηκε για τρίτη φορά), 4667 μόνιμο λοιπό προσωπικό και 1516 επικουρικό λοιπό προσωπικό.

Δεν θα κουράσω με επιπλέον στοιχεία, αλλά να είστε σίγουρος ότι τα έχω όλα.

Για να συμβούν όλα αυτά τα οποία βεβαίως είναι αυτονόητα και όχι για συγχαρητήρια, κάποιοι μάτωσαν κυριολεκτικά προσπαθώντας να αναστρέψουν μια πανθομολογούμενη ανθρωπιστική κρίση την οποία βίωσε η Ελλάδα. Αφήνω εκτός Υπουργούς, Αναπληρωτές και λοιπούς κυβερνητικούς παρατρεχάμενους γιατί δεν είναι πρόθεση μου να υπερασπιστώ κανέναν. Μάτωσαν κάποιοι οι οποίοι σήκωσαν τα μανίκια μόλις κάθισαν στην καρέκλα και χαιρετούσαν τους γείτονες μόλις καβαλίκεψαν για να τους χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψουν.

Αντί να λέτε ότι θα κάνετε ΕΔΕ (αυτό μας έλειπε να μην κάνατε) για τον θάνατο ασθενούς ο οποίος απεβίωσε μόλις πήρε εξιτήριο (με τον τρόπο που το πήρε – αναφέρομαι στην περίπτωση του πατέρα της κυρίας Αντωνάτου), καλό θα είναι να δώσετε στη δημοσιότητα τα αντίστοιχα στοιχεία που έδωσα εγώ για όλη την Ελλάδα, για το Γ. Ν. Κεφαλληνίας στο οποίο είστε Διοικητής.

Και μάλιστα ακόμα περισσότερα, όπως για παράδειγμα τι είδους πιστώσεις αιτηθήκατε από τα ανταποδοτικά κονδύλια της Siemens λόγω της καταδίκης της για τις μίζες. Γιατί η σιωπή είναι τουλάχιστον συνενοχή όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Αν πάλι κάποιες ορατές ή αόρατες δυνάμεις σας εμπόδισαν στην εκτέλεση των καθηκόντων σας, πρέπει έστω και καθυστερημένα να τις καταγγείλετε ακόμη και αν αυτές λέγονται Υπουργοί, Γραμματείς ή Φαρισαίοι. Αν όλοι τα έχουν όλα καλώς καμωμένα πρώτος εγώ θα ζητήσω συγνώμη απ’ όλους και θα ξεκινήσω από εσάς. Αλλά για να διορθώσουμε το οτιδήποτε καταρχήν πρέπει να δούμε τι φταίει. Φταίει ο κ. Γιαννάτος; ο κ. Δημουλιός; η κ. Θεοπεφτάτου; ο κ. Πολάκης; ο κ. Ξανθός; ο κ. Μαρούλης; η κ. Αντωνάτου; Δεν είναι δυνατόν οι ευθύνες να μην έχουν ονοματεπώνυμο. Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε οι νεφροπαθείς. Αν δεν φταίει κανείς από τους προηγούμενους είναι δεδομένο ότι φταίτε εσείς και πρέπει να παραιτηθείτε… χθες.

Αριστοτέλης Μπατιστάτος