3-11-2016 – 15:45μμ | αλτσαντιρι
Στην Βουλή κατέθεσε η κυβέρνηση την τροπολογία για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα καθορίζονται με σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, που θα δεσμεύει και τον υπουργό στον οποίο ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ.
Όπως τόνισε ο Νίκος Παππάς, «η κυβέρνηση αναμένεται να εμμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του άρθρου 2Α».
Η φράση στην πρώτη τροπολογία περί αναστολής, εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Το άρθρο 2Α που αναστέλλεται προβλέπει τα εξής:
- Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών παροχών περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου ορίζεται σε τέσσερις (4) για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
- Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών της προηγούμενης παραγράφου διενεργείται από τον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκδίδει τη σχετική προκήρυξη, χορηγεί τις άδειες και προβαίνει σε όλες τις επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 έως και 15 του παρόντος.
- Με απόφαση του ίδιου Υπουργού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των ως άνω διατάξεων και δύνανται να μεταβιβαστούν επιμέρoυς αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
- Η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Ευρεία συζήτηση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η τροπολογία, ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί, έχουν γίνει πέντε Διασκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και δεν μπορεί η Βουλή να διεκπεραιώσει αυτή τη συζήτηση γιαυτό πρέπει να ανοιχτεί κατάλογος ομιλητών.
«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι’ αυτό το κειμήλιο δημοκρατίας που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.
Το τηλεοπτικό τοπίο ανάγεται ως μητέρα των μαχών και τα κόμματα δίνουν μάχη σε δευτερεύοντα θέματα, είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;».
«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.
Υπέρ της ανοιχτής συζήτηση τάχθηκε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.
«Είναι σαφές πως η διαδικασία είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη που προκαλείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη διαρροή σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί χρόνια είχαν άλλες κυβερνήσεις τέτοιες αποφάσεις και δεν έδειξαν την ευαισθησία να φέρουν προς συζήτηση τη θεραπεία των ενεργειών της διοίκησης. Και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι, για υπουργούς που διχάσανε την κοινωνία; Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά δεν είναι ανάγκη να οξύνονται τέτοιες καταστάσεις», συμπλήρωσε ο κ.Βούτσης.
«Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να μας πει ότι τώρα γίνεται αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης παρά την προσπάθεια που έγινε να εκβιαστούν δικαστές», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.