09.03.2017, 10:04 | efsyn.gr
Ένα βήμα πιο κοντά προς την τεχνική συμφωνία ήρθαν την Τετάρτη οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας, οι οποίοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να προλάβουν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Στέλεχος που μετέχει στη διαπραγμάτευση ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, οι οποίες αναμένονται να γίνουν γνωστές σήμερα (Πέμπτη).
Ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά θέματα, όπως φάνηκε στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Αντίθετα, διαπιστώθηκε σύγκλιση στα αντίμετρα.
Κυβέρνηση και δανειστές έχουν νέα επαφή σήμερα, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά. Σήμερα, εξάλλου, θα διεξαχθεί το Euro Working Group (21.00, ώρα Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης.
Κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης, δήλωσε τα εξής:
Συνεχίστηκε η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και κλείνουμε θέματα. Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα-αντίμετρα, όπως για το ποια είναι τα θετικά μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε στο σκέλος των εσόδων. Υπάρχει συμφωνία σε σχεδόν όλο το «πακέτο» των θετικών μέτρων, με 1-2 διαφορές, όπως π.χ. πόσο θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος.
Στα εργασιακά, που επίσης συζητήθηκαν, υπάρχουν ακόμη προβλήματα με το ΔΝΤ. Το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Έγινε γνωστό ότι θα «κουρεύεται» ο ΦΠΑ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά δεν θα «κουρεύονται» οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συγκλίνει σε ορισμένα ζητήματα έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι επιδίωξη της Αθήνας παραμένει μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιλύει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε πως αμφότερες οι πλευρές προχώρησαν σε υποχωρήσεις, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δέχθηκε να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής της πολιτικής, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος. Και από την άλλη το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αντίμετρων. Διότι όταν λέμε ότι δεν θα ληφθούν 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν, τότε είναι μια υποχώρηση του ΔΝΤ».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε εκ νέου πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου το Ταμείο να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Είτε το χρέος θα γίνει βιώσιμο και το Ταμείο θα δώσει χρήματα είτε θα αντιμετωπιστεί αλλιώς από τους Ευρωπαίους και το ταμείο θα μείνει εκτός, είπε η Κρ. Λαγκάρντ.
«Μόνη εκκρεμότητα τα εργασιακά»
Το πρωί της Πέμπτης ο Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε βέβαιος πως η διαπραγμάτευση θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου. Σημείωσε ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι τα εργασιακά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2018 και το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων, στη συνέχεια, θα έχει μηδενικό και δημοσιονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Ανέφερε πως η συζήτηση γίνεται με αφετηρία το 2% αλλά μπορεί να μειωθεί εφόσον δημοσιονομικά τα πράγματα είναι καλύτερα.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούν τα πλεονάσματα ύψους 3,5% να είναι επιτεύξιμα, απάντησε πως όλα θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που σήμερα φαίνεται εφικτό.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου υπήρξε συμφωνία χθες το βράδυ, σημείωσε ότι εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και περιλαμβάνεται το 85% κάθε κατηγορίας φόρων και τα τραπεζικά δάνεια. Ανέφερε, επίσης, ότι θα μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις εφόσον μπορούν να είναι βιώσιμες.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, ενώ σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΗ είπε πως το σχέδιο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ακυρωθεί. Πλέον μέσω του ΝΟΜΕ και του σχεδίου για μετακίνηση πελατών θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Όπως ανέφερε έως το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ θα πρέπει να μειωθεί στο 50%, όση είναι και η παραγωγή της. Δεν θα γίνει πώληση παραγωγικών μονάδων, συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι με τη λειτουργία του Υπερταμείου η ΔΕΗ θα μεταφερθεί σε αυτό, όπου και θα αντιμετωπιστεί το θέμα του 17% με ειδικούς συμβούλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κοντά σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις
Τεχνική συμφωνία προ των πυλών
Πρόοδος και συγκλίσεις με αλλαγές στα νούμερα