
iloveithaki.gr, 8/52025
Στη σημερινή εποχή, οι δυνατότητες μας να προσεγγίσουμε την αλήθεια είναι περιορισμένες. Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από παραπληροφόρηση, ψευδείς ειδήσεις, στοχευμένες προπαγάνδες και επιλεκτικές αφηγήσεις, που διαμορφώνονται όχι με γνώμονα την αντικειμενικότητα, αλλά το συμφέρον του εκάστοτε πομπού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εξαγωγή ενός ασφαλούς και τεκμηριωμένου συμπεράσματος καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.
Ακόμη και τα πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας. Οι απαντήσεις τους διαμορφώνονται βάσει των δεδομένων με τα οποία έχουν εκπαιδευτεί, και συχνά απαιτούν κατάλληλη στόχευση στις ερωτήσεις και επίμονη διερεύνηση ώστε να φτάσει κανείς σε κάτι που πλησιάζει την αντικειμενικότητα.
Η καθημερινή μας εμπειρία μοιάζει να διαμορφώνεται από φήμες – φήμες που μας συνοδεύουν από την παιδική ηλικία, επηρεάζουν τις επιλογές μας και εν τέλει καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να ζήσουμε. Το βέβαιο μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο είναι ένα: κανείς δεν μας αποκαλύπτει τι είναι προς το πραγματικό μας συμφέρον. Ο καθένας προωθεί το δικό του, και όταν αυτό συγκρούεται με το δικό μας, σπάνια θα βρούμε κάποιον να μας προειδοποιήσει με ειλικρίνεια.
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Wikipedia:
«Προκατάληψη είναι η πεποίθηση εκείνη που δεν στηρίζεται σε λογική επιχειρηματολογία, προς την οποία μάλιστα και αντιπαρατίθεται ανυποχώρητα. Υπολαμβάνεται ως μια γνώμη ή ένα σύνολο γνωμών ή ακόμα και ως ολόκληρη θεωρία η οποία έχει σχηματισθεί κατά έναν μη επιστημονικό τρόπο κοινώς αποδεκτό, αλλά και μια τοποθέτηση που περιλαμβάνει συναισθήματα όπως η περιφρόνηση και η απέχθεια. Δεν πρόκειται για άποψη γιατί κάθε άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένη, αλλά για στέρεα πεποίθηση.»
Το αποτέλεσμα είναι ένα διαρκές χάος πληροφορίας και αντίληψης, μέσα στο οποίο καλούμαστε να σταθούμε και να επιλέξουμε ποια πραγματικότητα θα δεχτούμε. Κι αν υπήρχε τουλάχιστον η δυνατότητα να είμαστε περήφανοι για κάτι μέσα σ’ αυτό το θολό τοπίο – το ερώτημα παραμένει: περήφανοι για τι;