
iloveithaki.gr, 13/6/2025
Τι θα γίνει αν το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ; Όταν ο κόσμος ακροβατεί στην άκρη του γκρεμού
Η πρόσφατη επίθεση κατά του Ιράν, στην οποία το Ισραήλ φέρεται να πέτυχε σημαντικά πλήγματα, έφερε ξανά στο προσκήνιο μια επικίνδυνη ερώτηση: είναι κοντά η στιγμή μιας παγκόσμιας σύρραξης; Παρά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν γνώριζε τίποτα», υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στήριξη στο Ισραήλ — είτε μέσω πληροφοριών είτε τεχνικά.
Και τώρα το Ιράν κρατά το πιο ισχυρό του χαρτί: τα Στενά του Ορμούζ. Αν τα κλείσει, τι θα ακολουθήσει;
Τα Στενά του Ορμούζ: Η ενεργειακή καρωτίδα του πλανήτη
Από αυτό το στενό πέρασμα μεταφέρεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Δεν πρόκειται απλώς για μια ναυτική διαδρομή, αλλά για έναν ζωτικό αγωγό ενέργειας για ολόκληρο τον κόσμο. Αν το Ιράν τα κλείσει, ακόμη και για λίγες ημέρες, το κόστος του πετρελαίου θα εκτιναχθεί, και μαζί του η παγκόσμια οικονομική αναταραχή.
Οι αγορές δεν αντέχουν μεγάλες αβεβαιότητες, και μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πανικό – χρηματιστηριακά, βιομηχανικά, γεωπολιτικά. Οι πρώτοι που θα το νιώσουν θα είναι οι καταναλωτές, αλλά οι συνέπειες θα ξεκινήσουν να αθροίζονται παντού.
Ρωσία και Κίνα στο πλευρό του Ιράν;
Το ερώτημα που γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εξής: αν το Ιράν αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί, θα σταθεί μόνο του; Οι σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα δεν είναι τυχαίες. Στρατιωτικές ασκήσεις, συμφωνίες ενέργειας και κοινή πολιτική αντίστασης απέναντι στις ΗΠΑ δείχνουν ότι υπάρχει συντονισμός – ίσως όχι ανοιχτός, αλλά υπαρκτός.
Μια έμμεση ή άμεση υποστήριξη από Μόσχα και Πεκίνο θα φέρει ένα τρομακτικό σενάριο πιο κοντά: την εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων σε έναν νέο, παγκόσμιο κύκλο σύγκρουσης.
Πόσο κοντά είμαστε στο “όλα για όλα”;
Πολλοί νομίζουν πως τέτοιες καταστάσεις είναι απλώς θεωρίες, αλλά η Ιστορία δείχνει το αντίθετο. Οι μεγαλύτεροι πόλεμοι ξεκίνησαν από τοπικά επεισόδια — αλυσιδωτές αντιδράσεις, παρεξηγήσεις, λάθος εκτιμήσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον τα όπλα είναι πολύ ισχυρότερα και οι ηγέτες πολύ πιο απρόβλεπτοι.
Μπορεί οι παγκόσμιες δυνάμεις να διστάζουν να προχωρήσουν σε γενικευμένο πόλεμο, αλλά τι θα γίνει αν κάποιος νομίζει ότι «τώρα είναι η ώρα να χτυπήσει»;
Πόσες είναι οι πιθανότητες για παγκόσμια σύρραξη;
Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε ακόμα στο χείλος του πολέμου, αλλά βρισκόμαστε πιο κοντά από όσο πολλοί φαντάζονται. Η παγκόσμια διπλωματία λειτουργεί σαν φρένο, αλλά η όξυνση των συμμαχιών, η κλιμάκωση των επιθέσεων και η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή δημιουργούν μια ατμόσφαιρα επικίνδυνα εκρηκτική.
Δεν είναι απαραίτητο να ξεσπάσει ένας «τρίτος παγκόσμιος» με την κλασική έννοια. Αρκεί μια σειρά από συγκρούσεις σε διάφορες ζώνες του πλανήτη, που θα έχουν κοινούς πρωταγωνιστές, για να παραλύσουν τις διεθνείς ισορροπίες.
Και τώρα τι;
Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι άλλη μια ρητορική επίδειξη δύναμης από τους ισχυρούς του κόσμου. Χρειάζεται ψυχραιμία, διπλωματία και κυρίως πολιτική βούληση για αποκλιμάκωση. Ο πλανήτης δεν έχει περιθώριο για έναν νέο πόλεμο τέτοιου μεγέθους.
Όμως η ερώτηση παραμένει αναπάντητη – και τρομακτικά επίκαιρη:
Αν κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ και μπει στη μάχη το τρίγωνο Ιράν-Ρωσία-Κίνα, ποιος θα τραβήξει τη σκανδάλη πρώτος; Και ποιος θα τη σταματήσει;