28.03.2017, 16:00 | εφσυν
Σε φορολογικούς παραδείσους δηλώνουν ένα στα τέσσερα ευρώ που κερδίζουν παγκοσμίως οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στερώντας δημόσια έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο που θα δίνονταν σε σχολεία και νοσοκομεία.
Αξιοποιώντας τους νέους κανόνες διαφάνειας της Ε.Ε. οι οποίοι υποχρεώνουν τις τράπεζες να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα κέρδη και τους φόρους που πληρώνουν στην κάθε χώρα όπου λειτουργούν, η γνωστή ΜΚΟ Oxfam έβαλε στο μικροσκόπιό της τα 20 μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης απεικονίζοντας για πρώτη φορά την έκταση στην οποία αυτά αξιοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη.
Στη σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Oxfam αποκαλύπτει ότι το 2015 οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. δήλωσαν το 26% των κερδών τους (περίπου 25 δισ. ευρώ) σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, τα νησιά Κεϊμάν και το Χονγκ Κονγκ, παρ’ ότι πραγματοποιήσαν εκεί μόλις το 12% του συνολικού τους τζίρου και απασχόλησαν μόνο το 7% του προσωπικού τους.
Η ασυμφωνία αυτή -πολύ υψηλότερα κέρδη σε σχέση με το επίπεδο της πραγματικής δραστηριότητας- αποτελεί σύμφωνα με την έκθεση τρανταχτή απόδειξη ότι οι τράπεζες μεταφέρουν εσκεμμένα τα κέρδη τους σε προορισμούς χαμηλής φορολόγησης.
Και το πράττουν προκειμένου:
α. να μην πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν εκεί που πραγματικά δραστηριοποιούνται,
β. να διευκολύνουν πελάτες τους να φοροδιαφύγουν,
γ. να παρακάμψουν κανονισμούς και νομικές υποχρεώσεις.
⇮ Οι εργαζόμενοι στους φορολογικούς παραδείσους δείχνουν να είναι 4 φορές πιο παραγωγικοί από τους υπόλοιπους υπαλλήλους των τραπεζών. Κάθε τραπεζικός υπάλληλος εκεί φαίνεται να εμφανίζει μέσα κέρδη 171.000 ευρώ ετησίως έναντι μόλις 45.000 δολαρίων που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως. Παραγωγικότεροι όλων είναι οι… Κεϊμανοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κάθε τραπεζικός υπάλληλος των εξωτικών νήσων της Καραϊβικής φέρεται να φέρνει κάθε χρόνο στα αφεντικό του κέρδη πάνω από 6 εκατ. ευρώ!
Στην ανάλυσή της η Oxfam διαπιστώνει:
◾ Οι θυγατρικές των 20 τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους είναι κατά μέσο όρο δύο φορές πιο κερδοφόρες απ’ ό,τι οι υπόλοιπες στον κόσμο.
Για κάθε 100 ευρώ αυτές οι θυγατρικές έχουν κατά μέσο όρο κέρδη 42 ευρώ, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως είναι μόλις 19 ευρώ.
Στα Νησιά Κεϊμάν συμβαίνει το απίστευτο για κάθε 100 ευρώ που φαίνεται ότι εισπράττουν οι τράπεζες να εμφανίζουν κέρδη… 167 ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία η γαλλική Societe Generale «κατάφερε» από έσοδα 9 εκατ. ευρώ να έχει το 2015 κέρδη 39 εκατ. ευρώ!
Συνολικά 5 τράπεζες κατάφερα να έχουν το 2015 μεγαλύτερα κέρδη από τα έσοδά τους.
◾ Το 2015 οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφάνισαν κέρδη τουλάχιστον 628 εκατ. ευρώ σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους όπου δεν απασχολούσαν ψυχή.
Η γαλλική ΒΝΡ Paribas κατάφερε, χωρίς υπαλλήλους, να έχει στα Κεϊμάν κέρδη 134 εκατ ευρώ!
◾ Κάποιες τράπεζες εμφάνισαν κέρδη στους φορολογικούς παραδείσους, ενώ αλλού δήλωσαν ζημιογόνες.
Η γερμανική Deutsche Bank δήλωσε στη Γερμανία και τις περισσότερες μεγάλες αγορές του κόσμου ζημιές ή χαμηλά κέρδη, ενώ στους φορολογικούς παραδείσους κέρδη περίπου 2 δισ. ευρώ.
◾ Οι πιο αγαπημένοι φορολογικοί παράδεισοι των τραπεζών ήταν το Χονγκ Κονγκ, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.
Οι δύο τελευταίοι -στην καρδιά της ευρωζώνης- ήταν υπεύθυνοι για το 29% των συνολικών κερδών που δηλώθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Στο Μεγάλο Δουκάτο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -και επίκεντρο των αποκαλύψεων του σκανδάλου Luxleaks- οι 20 τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 4,9 δισ. ευρώ, περισσότερα απ’ όσα δήλωσαν στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία μαζί!
◾ Οι τράπεζες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο σε 7 φορολογικούς παραδείσους για κέρδη 383 εκατ. ευρώ.
Στην Ιρλανδία o μέσος πραγματικός συντελεστής με τον οποίο φορολογήθηκαν ήταν μόλις 6% -ο μισός του ισχύοντος.
Τρεις τράπεζες (Barclays, RBS, Credit Agricole) πλήρωσαν μάλιστα φόρο μικρότερο του 2%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Γερμανοί λατρεύουν το ευρώ. Και οι Λουξεμβούργιοι επίσης…